alles wat je
moet weten...
Handige informatie
Voor het bestellen van de juiste maat van jouw toekomstige lichtstraat moet je de juiste dagmaat weten. De dagmaat van de lichtstraat is de maat van de ruit die je daadwerkelijk kan zien aan de binnenkant van de opstand. Bekijk onze handleidingen voor meer informatie. Hou je hierna nog vragen over? Neem dan contact met ons op!
Al onze lichtstraten kunnen op alle platte daken gemonteerd worden. Dus ook boven de badkamer, overkapping en natuurlijk in elke aanbouw. Mocht je twijfelen of onze lichtstraat passend is voor jouw dak? Neem dan contact met ons op!
In eerste instantie komen wij niet langs voor advies. Je kan een afspraak maken in de showroom voor een persoonlijk adviesgesprek. Door middel van het sturen van foto’s komen we vaak ook al een heel eind. Mochten we er nou niet uitkomen en merken we toch dat we langs moeten komen om een betere inschatting te maken van de situatie dan komen we bij je langs. Denk je dat we bij jou langs moeten komen? Neem dan contact met ons op!
Ja zeker. Via onze configurator kan je kiezen hoeveel lichtpunten je in de lichtstraat wilt hebben. Bekijk ook ons blog over lichtpunten in een lichtstraat. Heb je na het lezen van het blog nog vragen over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op!
In het geval dat wij alles voor je regelen, dus wij maken de daksparing en wij komen monteren dan regelen wij ook de dakdekker. Als wij alleen komen monteren of jouw aannemer monteert dan regelt jouw aannemer de dakdekker.
In de volgende gevallen komen we bij jou inmeten: in geval van een renovatie, als wij de daksparing maken en in extreme gevallen. Twijfel je of jouw lichtstraat een extreem geval is? Neem dan contact met ons op!
Er zijn drie scenario’s wanneer je een lichtstraat bij ons bestelt:
- Lekker Licht maakt het gat en monteert de lichtstraat.
- Jouw aannemer maakt het gat en Lekker Licht monteert de lichtstraat.
- Jouw aannemer maakt het gat en monteert ook de lichtstraat de lichtstraat.
Maatwerk is zeker mogelijk, dit kan je alleen niet via onze website bestellen. Neem hiervoor contact met ons op en vertel ons wat je graag zou willen.
Ja zeker! Wij leveren altijd montagehandleidingen en technische tekeningen aan voor de handige doe-het-zelver of jouw aannemer. Bekijk de handleidingen hieronder.
Onze lichtstraten kunnen worden gemaakt van verschillende materialen; hout of staal. Hier zit een aantal verschillen tussen. Benieuwd wat deze verschillen zijn? Lees dan ons blog over de verschillen in materiaal voor meer informatie. Heb je na het lezen van het blog nog vragen over, neem dan contact met ons op!
Jij als aannemer kan van meerdere voordelen genieten die je niet wilt mislopen. Benieuwd wat deze voordelen voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
Ja, als je ervoor kiest in de configurator dan komen wij de lichtstraat bij jou monteren.
Onze frameless lichtstraten zijn niet volledig vlak. Om efficiënte afvoer van regenwater en vuil te garanderen, hebben alle frameless lichtstraten standaard een lichte helling. De helling bij de geïsoleerde frameless lichtstraten is standaard 3°. Bij een lessenaar vrij op het dak of tegen de gevel is de helling altijd 12° ongeacht het materiaal, bij een houten zadeldak is de helling 9°, bij een stalen zadeldak 12°. Dit zijn standaard hellingen, mocht je hier variatie in willen kan je hier contact over opnemen. Alleen bij de stalen zadeldaken is geen variatie in helling mogelijk omdat dit een prefab frame is. Vragen? Neem dan contact met ons op.
Ja zeker! Wij hebben een prachtige showroom in Bavel. In deze showroom kan je al onze modellen zien en geven we je graag persoonlijk advies. Maak een afspraak via onze website zodat je nooit voor een dichte deur komt te staan. Zien we je snel? Maak hieronder een afspraak.
Onze lichtstraten worden bij ons in de loods in Bavel gemaakt nabij Breda. Benieuwd hoe het er hier aan toe gaat? Wij hebben een prachtige showroom in Bavel. In deze showroom kan je al onze modellen zien, hier geven we je graag persoonlijk advies en nemen we ook een kijkje in de productiehal. Maak een afspraak via onze website zodat je nooit voor een dichte deur komt te staan. Zien we je snel?
Lekker Licht verzorgt complete lichtkoepelrenovaties. Is je oude kunststof lichtkoepel aan vervanging toe? Wij regelen alles voor je, inclusief overstap naar HR++ of HR+++ glas voor betere isolatie en een frisse uitstraling. Wij meten in, slopen, produceren en zorgen voor een nette afwerking. Geen zorgen voor jou maar wel een mooi resultaat. Lees ons blog over lichtstraatrenovaties hier. Heb je nog vragen over na het lezen van het blog? Neem dan contact met ons op.
Het is sterk aan te raden om ruimte over te houden rondom de lichtstraat op het dak. Houdt rekening met minimaal 30 cm rondom de lichtstraat. Dit is fijn voor de dakdekker zodat hij/zij goed en netjes zijn werk kan doen maar ook voor jou als je de lichtstraat in de toekomst gaat schoonmaken. Meer vragen hierover? Neem dan contact met ons op.
Staal met HR++ glas weegt ongeveer 70 kg per m2.
Staal met HR+++ triple glas weegt ongeveer 75 kg per m2.
Frameless met HR++ glas weegt ongeveer 50 kg per m2.
Frameless met HR+++ triple glas weegt ongeveer 65 kg per m2.
Alu-hout met HR++ glas weegt ongeveer 55 kg per m2.
Alu-hout met HR+++ triple glas weegt ongeveer 75 kg per m2.
Onze lichtstraten zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Zie de tabel hieronder. Liever in het echt even kijken? Kom langs in onze showroom! In deze showroom kan je al onze modellen zien en geven we je graag persoonlijk advies. Maak een afspraak via onze website zodat je nooit voor een dichte deur komt te staan. Zien we je snel? Maak hier een afspraak.
Alu-hout
Binnen: RAL 9004 – Zwart en RAL 9010 – Wit
Buiten: RAL 9005 – Zwart, RAL 7016 – Antraciet en RAL 9010 – Wit
Staal
Binnen: RAL 7016 – Antraciet, RAL 7021- Zwartgrijs, RAL 7022 – Ombergrijs, RAL 7030 – Steengrijs, RAL 7039 – Kwartsgrijs, RAL 7044 – Zijdegrijs, RAL 9004 – Signaalzwart, RAL 9005 – Gitzwart, RAL 9010 – Zuiverwit en RAL 9016 – Verkeerswit
Buiten: RAL 9005 – Zwart
Frameless
Binnen: RAL 9004 – Zwart en RAL 9010 – Wit
Buiten: RAL 9005 – Zwart
Bestellen en betalen
Bij akkoord op de offerte ontvang je twee aanbetalingsfacturen. De eerste aanbetaling van 5% dient na opdracht voldaan te worden. De tweede van 65% dient op onze rekening te zijn bijgeschreven op de dag vóór montage of levering. Het overige deel van 30% binnen 14 dagen na oplevering. Meer vragen over het betalingsproces? Neem dan contact met ons op!
Bekijk ons stappenplan om een gedetailleerd beeld te krijgen van hoe het proces eruit ziet nadat je besteld hebt. Heb je na het bekijken van dit stappenplan nog vragen hierover? Neem dan contact met ons op!
Kwaliteit en garantie
Wij vertrouwen volledig op onze kwaliteit dus geven we jou 10 jaar garantie op de constructie en waterdichtheid van onze lichtstraten. Daarbovenop ontvang je een jaar garantie van de glasfabriek voor eventuele fabricagefouten in het glas, lekker hè? In dit blog lees je alles over de hoogwaardige kwaliteit en de garantie op onze lichtstraten. Heb je na het lezen van het blog nog vragen over de garantie, neem dan contact met ons op!
We laten onze producten ook graag testen door de onafhankelijke experts van SKG-IKOB. Zij hebben onze gehele productlijn van zadeldak, lessenaar vrij op het dak en tegen de gevel lichtstraten getest en geschikt bevonden op de volgende onderdelen:
Luchtdichtheid – Klasse 4 – EN 12207
Waterdichtheid – Klasse 9A – EN 12208
Windbelasting – Klasse C4 – EN12210
Doorvalveiligheid – EN 12210
Daarnaast zijn de constructies berekend op de te verdragen belastingen en hebben we de sterkte van het glas laten berekenen door het Kenniscentrum Glas (KCG). Begrijpelijk dat deze keurmerken je niks zeggen, daarom leggen we het voor je uit in dit blog. Meer vragen over onze keurmerken? Neem dan contact met ons op!
Onderhoud
Wij raden aan om de binnenkant van de lichtstraat zo’n 4 keer in het jaar schoon te maken, voor de buitenkant is 2 keer in het jaar genoeg. Kom je er nou niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op!
Levering
Ja, wij leveren in heel Nederland en ook in Vlaanderen. Twijfel je of we bij je langs kunnen komen? Neem dan contact met ons op!
De levertijd van onze stalen lichtstraten is langer dan onze houten of frameless lichtstraten. Dit komt doordat de stalen frames niet bij ons in de fabriek worden geproduceerd maar bij onze staalleverancier. Hierdoor worden de stalen frames dus pas besteld bij de staalleverancier op het moment dat jij je bestelling bij ons doet. Maar we beloven je dat het het wachten waard is. Meer vragen over onze levertijden? Neem dan contact met ons op!
Voor de alu-hout & frameless lichtstraten is dit 3 weken en wanneer je wilt dat wij deze ook komen monteren dan 4-5 weken.
Voor onze stalen lichtstraten zal dit altijd rond de 6 weken zijn.
LET OP: Onze lichtstraten hebben doorgaans snelle levertijden dankzij de standaard maat ruit die we hebben ontwikkeld die op verschillende manieren kan worden toegepast. Echter, het kan voorkomen dat de levertijd iets langer is dan je gewend bent van ons. Dit gebeurt wanneer je kiest voor bepaalde specificaties, zoals een stalen lichtstraat, een op maat gemaakte afmeting, zonwerende screens of montage door ons Lekker Licht team. Het zal nooit aanzienlijk langer duren, maar het is goed om hier rekening mee te houden tijdens het bouwproces. Als je vragen hebt hierover, neem dan contact met ons op.
Glas
Ja! Je kan nu een ISDE-subsidie aanvragen voor onze lichtstraten. Als huiseigenaar kun je subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen, waaronder HR++ glas en triple glas, dat precies het glas is dat we gebruiken voor onze lichtstraten. Je kan tot ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen. Maar er zijn wel enkele voorwaarden, zoals minimale en maximale oppervlakte-eisen voor isolatiemaatregelen. Zo geldt per isolatiemaatregel een minimale oppervlakte eis van 8 m2 en maximaal 45 m2. De subsidiebedragen variëren, met €53 per m2 voor HR++ glas en €150 per m2 voor HR+++ triple glas. Om in aanmerking te komen, moet je isolatieglas combineren met andere maatregelen zoals vloer-, spouwmuur- of dakisolatie, warmtepompen of zonneboilers. Voor HR+++ triple glas moet je ook een nieuw isolerend kozijn installeren, wat de subsidie aanzienlijk verhoogt en het prijsverschil tussen de glassoorten minimaliseert. Mocht je hier nog meer vragen over hebben raadpleeg dan de website van de rijksoverheid. Kom je er nou echt niet uit? Neem dan contact met ons op.
Zonwerend glas, ook wel bekend als warmtewerend glas, is essentieel voor lichtstraten om een aangename binnentemperatuur te behouden. Dit glas bestaat uit dubbel glas met een speciale zonwerende coating die 70% van de warmte in zonlicht reflecteert. Hierdoor blijft het binnen comfortabel, zelfs op warme dagen, en vermindert het de behoefte aan airconditioning. Bovendien leidt warmtewerend glas tot lagere energiekosten, omdat het in de winter de warmte vasthoudt. Het elimineert ook de noodzaak van andere zonwering, zoals zonneschermen, die daglicht blokkeren. Deze zonwerende coating is toepasbaar op HR++ en HR+++ triple glas. Mocht je toch extra zonwering willen, bieden wij ook aanvullende opties voor zonneschermen aan. En ja, het warmtewerend glas is hartstikke helder. Lees in ons blog alle uitgebreide informatie over een zonwerende coating. Heb je na het lezen van het blog nog vragen over? Neem dan contact met ons op.
Het verschil tussen HR++ en HR+++ glas ligt in hun isolatieniveau. HR++ glas bestaat uit twee glaslagen met een edelgas ertussen en een warmtewerende coating. Het heeft doorgaans een U-waarde van ongeveer 0,9 – 1,2 W/m²K, wat goede thermische isolatie biedt. HR+++ glas gaat een stap verder. Het bestaat uit drie glaslagen met nog betere isolerende eigenschappen, waardoor het meestal een lagere U-waarde heeft, vaak tussen 0,5 en 0,9 W/m²K. Dit maakt HR+++ glas nog energie-efficiënter dan HR++. Beide glasopties verbeteren de energie-efficiëntie en het comfort in gebouwen, maar HR+++ glas biedt de hoogste isolatiewaarde. Lees in ons blog de uitgebreide verschillen tussen HR++ en HR+++ glas. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over deze glassoorten? Neem dan contact met ons op.
Kraan
Wanneer je een lichtstraat bestelt met een stalen frame heb je altijd een kraan nodig, dit geldt ook voor een frameless lichtstraat. Wanneer je een lichtstraat bestelt met een houten frame en deze is smaller dan 1.15 meter, korter dan 5.00 meter en de aanbouw is lager dan 3.00 meter dan kan de lichtstraat met de hand geplaatst worden. Er dient dan door minimaal 3 man assistentie geboden te worden bij het op het dak tillen van het frame. Indien er geen hulp geboden kan worden, de aanbouw hoger is dan 3.00 meter boven het maaiveld of de lichtstraat is breder dan 1.25 meter of langer dan 5.00 meter, dan zal er voor het verticale transport een hijskraan nodig zijn. Bij voorkeur regel je zelf de kraan, maar wij kunnen dit ook voor je regelen. Heb je dus een kraan nodig, dan kan je deze optie aanvinken in de configurator. Indien wij de kraan- en eventuele bijbehorende vergunning voor je regelen, heeft dit een meerprijs van €500 exclusief btw. Meer kraan-vragen? Neem dan contact met ons op.
Mocht het zo zijn dat je een kraan nodig hebt, dan kan je ervan uit gaan dat je de volgende tijden aan kan houden. Bij het lossen en monteren van een stalen of frameless lichtstraat kan je uitgaan van 1 tot 2 uur. Bij het lossen en monteren van een houten lichtstraat heb je de kraan iets langer nodig omdat eerst het frame en dan het glas geplaatst moet worden, hierbij kun je uitgaan van ongeveer 2 tot 3 uur. Kom je er nou niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op.
Handige downloads
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sed dignissim, metus nec fringilla accumsan, risus sem sollicitudin lacus, ut interdum tellus elit sed risus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sed dignissim, metus nec fringilla accumsan, risus sem sollicitudin lacus, ut interdum tellus elit sed risus.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam eu turpis molestie, dictum est a, mattis tellus. Sed dignissim, metus nec fringilla accumsan, risus sem sollicitudin lacus, ut interdum tellus elit sed risus.